Feedback
It has not been possible to access the required javascript libraries. If the problem persists, contact us with a feedback message.
 
 
 

Search examples

Events tagged with jazz in the city of Berlin
Events in Berlin in January 2014
Events within 500 km of Berlin
Events on the 31th of January 2014
Events tagged with environment and with conference
Events tagged with mathematics or with philosophy
Events that Amanda intends to attend
Events in which you will meet Amanda
Nearest events to the coordinates 52,13 in the next 2 days

Search examples

Events tagged with jazz in the city of Berlin
Events in Berlin in January 2014
Events within 500 km of Berlin
Events on the 31th of January 2014
Events tagged with environment and with conference
Events tagged with mathematics or with philosophy
Events that Amanda intends to attend
Events in which you will meet Amanda
Nearest events to the coordinates 52,13 in the next 2 days

History of changes of: Winter School #4 Petra de Vries on the 22nd March 2018

Created on March 8, 2018, 2 p.m. UTC by a former user
Reason given: added by an importer
title: Winter School #4 Petra de Vries
start: 2018-03-22
start time: 19:30
end time: 21:30
venue: Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis
city: Amsterdam
country: NL
coordinates: 52.3657, 4.8928
tags: astria feminism feminisme vrouwenbewegingen vrouwengeschiedenis womenrights
links:
    Página Facebook del evento https://www.facebook.com/events/189066448361525/
description:
Wanneer konden vrouwen zonder toestemming van hun echtgenoot een (was)machine aanschaffen? En in welk jaar kon je als vrouw in Nederland abortus laten uitvoeren zonder daarvoor vervolgd te worden? Het feminisme en de vrouwenbeweging worden beschouwd als een van de meest succesvolle sociale bewegingen van de 20e en 21e eeuw. Maar wat hebben die successen opgeleverd? En wat staat er nog op de emancipatoire agenda? 

De vijf colleges van Atria’s Winterschool nemen je mee door het Nederlandse emancipatiebeleid in de 20ste en 21ste eeuw. De actualiteit vormt telkens het referentiekader. Waar blijft bijvoorbeeld de eerste vrouwelijke minister president?

#4 - Petra de Vries
Wie zijn de slachtoffers van het overheidsbeleid tegen vrouwenhandel? Een historische ontmoeting tussen overheid, 'blanke slavinnen', sekswerkers en feministen. 

Al meer dan honderd jaar worstelt de Nederlandse staat met met de bestrijding van vrouwenhandel, niet in de laatste plaats door druk vanuit de vrouwenbeweging. In deze lezing gaat dr. Petra de Vries in op het stormachtige en fascinerende ontstaan van een overheidsbeleid tegen 'de handel in blanke slavinnen' rond 1900. De maatregelen van lokale en nationale overheden tegen dit "kwaad" werden onder andere ingegeven door een mediahype over de figuur van 'de blanke slavin' als prototype van het slachtoffer. Maar hielpen die maatregelen ook? Of was het eerder zo dat het beleid zelf slachtoffers maakte? Vanuit deze historische achtergrond trekken we enkele lijnen naar de toekomst: wat deden feministen van 'De Tweede Golf' met de erfenis van het verleden, waarom werd er gesproken van 'sekswerkers' ? En wat valt er te zeggen over het moderne beleid tegen mensenhandel*, is dat er nu beter op geworden? 

Het boek Van privéproblemen tot overheidszorg: emancipatiebeleid in Nederland vormt dit jaar het uitgangspunt van de collegereeks (Atria schreef mee aan dit boek). Wil je voorbereid bij de colleges aanwezig zijn? Bestel het boek dan nu op bol.com. Of koop het tijdens een van de colleges. 

Overige colleges zijn van: Antia Wiersma (14 maart) en Renée Römkens (5 april). 

Tickets: €10,- (regulier) of €7,50 (student)
Strippenkaart alle colleges: €42,50 (regulier) of €30,- (student)

Meer info: https://www.atria.nl/nl/news/winter-school-bij-atria

Dr. Petra de Vries was Dolle Mina en actief feministe in de Tweede Golf, mede-grondlegger van vrouwenstudies in Nederland en universitair docent genderstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Specialisaties: geschiedenis van de vrouwenbeweging en gendertheorie. Naast talloze lezingen in binnen en buitenland publiceerde zij over feminisme en seksualiteit in historisch perspectief en promoveerde op het proefschrift: Kuisheid voor mannen, vrijheid voor vrouwen: de reglementering en bestrijding van prostitutie in Nederland, 1850-1911.

* de term vrouwenhandel komt niet meer voor in de tegenwoordige wetgeving. Nu valt het misdrijf onder mensenhandel', zie artikel 273f WvS
"{}"