Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VvG) nodigen u uit voor de jaarlijkse Johanna Naber Prijs voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis. De winnaar ontvangt een bedrag van 500 euro, en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica. Het doel van de prijs is om onderzoek op het gebied van vrouwengeschiedenis te bevorderen.
Programma
15.40-15.45: Welkom door Renée Römkens, directeur Atria
15.45-16.25: Els Kloek, over haar nieuwe boek Kenau en Magdalena. Vrouwen in de Tachtigjarige Oorlog en de rol die vrouwen in de geschiedenis spelen.
16.25-16.30: Introductie door Margit van der Steen, voorzitter VVG
16.30-17.00: Korte presentatie van de twee genomineerden:
• Fabian van Wesemael: ‘Helden in het hospitaal?’ Een gendergeschiedenis van de ervaring van verpleegsters en artsen in hun omgang met gewonde soldaten en lichamelijkheid tijdens de Eerste Wereldoorlog.
• Rose Spijkerman: ‘Vrouwenrecht en Mannenplicht’: de Mannenbond voor Vrouwenkiesrecht 1908-1919
17.00-17.15: Uitreiking Johanna Naber Prijs 2014 door Mieke Aerts, voorzitter van de jury
17.30-18.00: Borrel
Winnaars voorgaande jaren
In 2013 werd de prijs uitgereikt aan Ann Romeyns, voor haar masterscriptie: 'Het feministische geheugen. Onderzoek naar de omgang met het verleden in de tweede feministische golf in België (1970-1990)'.
Een jaar eerder won Remco van Hauwermeiren met zijn masterscriptie ‘The Ogaden war: Somali women’s roles and the psychological ramifications.’
Jury
De jury bestaat uit Mieke Aerts (bijzonder hoogleraar politieke geschiedenis van gender in Nederland aan de UvA), Gita Deneckere (hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit van Gent) en Ann Romeyns (winnaar Johanna Naber Prijs 2013). De jury kiest dit jaar een winnaar uit dertien inzendingen.
Johanna W.A. Naber (1859-1941)
De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), schrijfster van talrijke historische studies en in 1935 één van de oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging, waaruit Atria is voortgekomen. Johanna Naber heeft een groot deel van haar leven gewijd aan het zichtbaar maken van vrouwen in de geschiedenis. Onder andere via historische verhalen over abdissen, prinsessen, schrijfsters en feministische pioniersters. Naber publiceerde gedreven over ‘Vaderlandse Heldinnen’ en andere vrouwen, zoals Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916), Wendelmoet Claesdochter (?-1527), Frederika Bremer (1801-1865), de vorstinnen uit het Huis van Oranje-Nassau en Angélique Arnauld (1591-1661), de abdis van de nonnen van Port-Royal.
Naber liet haar eigen stem horen in historisch-wetenschappelijke kring en de vrouwenbeweging, maar gaf ook een stem aan vrouwen in de geschiedenis. Door de inzet van deze dubbele vrouwenstem stelde Naber de relatieve historische onzichtbaarheid van vrouwen aan de orde.
Als feministisch politica streed zij voor vergroting van de economische, politieke, culturele en wetenschappelijke macht van vrouwen, waardoor zij letterlijk meer ‘geschiedenis’ konden ‘maken’. Als historica streefde ze naar de maatschappelijke erkenning van vrouwen door hen consequent in haar geschiedverhalen op de voorgrond te plaatsen.
Locatie
Auditorium Atria, Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via pr@atria-kennisinstituut.nl.
Het aantal plaatsen is beperkt; als de bijeenkomst vol is, wordt een wachtlijst bijgehouden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Atria, PR & Communicatie: Agnes Jansen, (020) 30 31 530 of pr@atria-kennisinstituut.nl.
De Vereniging voor Gendergeschiedenis fungeert binnen het Nederlandse taalgebied als platform voor gendergeschiedenis en richt zicht tot academici, studenten, onderwijzend personeel en iedereen die zich interesseert voor gendergeschiedenis.
Event imported by Former user using FbEventsImporter object (32) | 7 years, 1 month ago |